بسم الله الرحمن الرحيم
ای دوستداران و محبان اهل بیت علیهم السلام اگر امروز با دوری از ،مدینه از حضرت امام جعفر صادق درخواست می کردیم برای ما نامه ای بنویسند و طی آن دستور العمل زندگی را به ما بیاموزند چه میکردیم؟ آیا شایسته نبود آن نامه را با خط زرکوب به دست همه شیعیان برسانیم تا شیوه نامه حیات طیبه را که مستقیماً از دستخط امام معصوم به دستمان رسیده سرلوحه برنامه های روزانه مان قرار دهیم؟
اکنون آن نامه به دست ما رسیده لذا کمال افتخار باید در خانه هر شیعه جعفری خود را نشان دهد و سرمشق زندگی باشد.
اسناد نامه امام صادق علیه السلام
نامه امام روایتی مستند است که با سه سند به دست ما رسیده و این دلیل بر دقت و محافظت راویان در نقل این حدیث شریف است که در ادامه اسناد و حکایت ماجرای نوشتن این نامه شریف تقدیم می شود.
١ . مُحَمَّدُ بْنُ يَعْقُوبَ الْكُلَيْنِيُّ قَالَ: حَدَّثَنِي عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ ابْنِ فَضَّالٍ عَنْ حَفْصِ الْمُؤذِّنِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللهِ
2. مُحَمَّدُ بْنُ يَعْقُوبَ الْكُلَيْنِيُّ قَالَ: حَدَّثَنِي عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ إِسْمَاعِيلَ بْنِ بَزِيعٍ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ سِنَانٍ، عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ جَابِرٍ، عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ
3. قَالَ : وحَدَّثَنِي الْحَسَنُ بْنُ مُحَمَّدٍ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ مَالِكٍ الْكُوفِيِّ عَنِ الْقَاسِمِ بْنِ الرَّبِيعِ الصَّحَّافِ عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ مَخْلَدٍ السَّرَّاحِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللهِ .
متن نامه حضرت صادق علیه السلام
روایتی که ماجرای نوشتن این نامه و ابلاغ آن به دستشیعیان و عکس العمل قدردانانه شیعیان را برای ما بازگو میکند در آغاز همین حدیث و قبل از ورود به متن نامه ،آمده و در اواخر نامه هم نکاتی در این باره وجود دارد جا دارد داستان آن را قبل از مطالعهٔ اصل نامه بخوانیم:
إِنَّ الصادق كَتَبَ بِهَذِهِ الرِّسَالَةِ إِلَى أَصْحَابِهِ: وَأَمَرَهُمْ بِمُدَارَسَتِها والنَّظَرِ فِيهَا وتَعَاهُدِهَا وَالْعَمَلِ بِهَا. فَكَانُوا يَضَعُونَهَا فِي مَسَاجِدِ بُيُوتِهِمْ، فَإِذَا فَرَغُوا مِنَ الصَّلاةِ نَظَرُوا فِيهَا. قَالَ: خَرَجَتْ هَذِهِ الرِّسَالَةُ مِنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ إِلَى أَصْحَابِهِ.
حضرت امام صادق این نامه را برای اصحاب خود نوشتند و به آنان دستور دادند که آن را به یکدیگر برسانند و در آن دقت کنند و مکرراً به آن مراجعه داشته باشند و بدان عمکل کنند. اصحاب حضرت این نامه را در جایگاه نماز در خانه های خود می گذاشتند و چون از نماز فراغت مییافتند آن را مطالعه میکردند. این نامه را خود امام برای اصحابشان فرستادند. در اواخر نامه امضای پر معنای حضرت را میبینیم که با درخواستی از شیعیان ممزوج است؛ آنجا که میفرمایند:هَذَا أَدَبُنَا أَدَبُ اللهِ، فَخُذُوا بِه وتَفَهُمُوه واعْقِلُوه، ولا تَنْبِذُوه وَرَاءَ ظُهُورِكُمْ. مَا وَافَقَ هُدَاكُمْ أَخَذْتُمْ بِه ومَا وَافَقَ هَوَاكُمْ طَرَحْتُمُوه ولَمْ تَأْخُذُوا بِه.این است ادب ما که همان ادب .خداست آن را بپذیرید و درک کنید و بفهمید و به آن بی توجهی نکنید بدین گونه که آنچه را طبق هدایت خود می یابید بپذیرید و آنچه مخالف خواهش نفسانی شماست به دور افکنید و عمل نکنید!!
فراز اول نامه شریف امام صادق علیه السلام
أَمَّا بَعْدُ، فَاسْأَلُوا رَبَّكُمُ الْعَافِيَةَ.
به نام خدای بخشنده مهربان
اما بعد، از پروردگار خود عافیت درخواست کنید.
از وقار تا حیا
آنچه همه صالحان عالم دستور العمل قرار داده اند مشابهت کاملی با یکدیگر دارد؛ چه نیکی هایی که باید عملی شود و چه بدی هایی که باید اجتناب گردد؛ حضرت صادق در این باره میفرمایند:
وعَلَيْكُمْ بِالدَّعَةِ والوَقَارِ والسَّكِينَةِ وعَلَيْكُمْ بِالْحَيَاءِ والتَّنَرُّه عَمَّا تَنَزَّهعَنْه الصَّالِحُونَ قَبْلَكُمْ.
بر شما باد بر آرامش و وقار و سکون و بر شما باد بر شرم و حیا و از آنچه مردمان شایسته پیش از شما دوری کرده اند شما هم دوری کنید.
آخرین نظرات